UR vill ha hjälp...De efterlyser människor som kan vara med. LÄS
Ni var i kontakt med min kollega Susanna Höglund förra veckan kring det UR-projekt som UR ska spela in under hösten om unga och nätdroger. Som sagt utformas programmen som tre dokumentärfilmer à 30 minuter och ska användas som utbildningsmaterial i årskurs 9 i skolan som utgångspunkt för diskussion i klassen om dessa ämnen. Härutöver ska de sändas på SVT1 till våren 2013.
Jag tänkte i förstahand följa upp och höra om du/ni har funderat vidare på om ni i föreningen har kontakt med anhöriga som skulle vilja prata med oss? Vi är som sagt tacksamma för al hjälp vi kan få att hitta personer som mist en son/dotter/syster/bror till nätdroger? Vi letar också efter ungdomar som testat nätdroger och råkat väldigt allvarligt ut, till exempel fått en psykos, hamnat i koma eller liknande. Viktigast är att den unga inte var ute i ett längre missbruk utan kanske testade några få gånger och kanske även trodde det inte var någon fara då drogen var laglig (vilket är tillfället med många av dessa nätdroger).
Dessutom letar vi efter – till en annan dokumentärfilm i samma serie/utbildningsmaterial – personer som har använt cannabis en längre period men som i nuläget försöker ta sig ur detta. Vi vill följa den svåra processen och ge en nyanserad bild av svårigheterna med cannabisberoende. Vi hör gärna från personer i åldern 18-19 år eller från anhöriga.
Man kan höra av sig via telefon eller e-post (se mina uppgifter nedan), så kan vi prata mer om projektet och vi kan lyssna på era berättelser. Det går bra att kontakta oss om man har frågor, vill berätta något, eller bara blir nyfiken. Att ringa eller mejla betyder inte att man måste bli intervjuad.
Jag hoppas ni kan hjälpa – sprid gärna informationen inom föreningen, på Facebook, via mail, på anslagstavla – var som helst!
Vänliga hälsningar
|
METTE HOLST PAPE Researcher Barn- och ungdomsredaktionen |